Ειδικοί Κανονισμοί

Faceoff

Faceoff για το χόκεϊ αποκαλείται η σέντρα ή το τζάμπολ. Στην έναρξη κάθε αγώνα καθώς και κάθε μίας από τις τρεις περιόδους γίνεται faceoff. Ο κεντρικός διαιτητής κρατά στο χέρι του το πακ και οι δύο επιλεγμένοι παίκτες της «άτυπης μονομαχίας» το διεκδικούν με τα μπαστούνια τους επιχειρώντας να το φέρουν ως πάσα σε συμπαίκτη τους προς την πλευρά της άμυνάς τους.

Offside

Παρατηρείται (κυρίως από τους πλάγιους διαιτητές) ο επιτιθέμενος που θα πατήσει μπροστά από τη μπλε γραμμή άμυνας των αντιπάλων πριν από το πακ, και με τα δύο του πόδια. Μόλις υποδειχθεί παίκτης offside, αυτομάτως το παιχνίδι διακόπτεται και συνεχίζεται από τον κοντινότερο κύκλο για faceoff.

Icing

Σφυρίζεται όταν ένας παίκτης που βρίσκεται πίσω από τη μπλε γραμμή άμυνας της δικής του ομάδας, με το πακ στην κατοχή του, επιχειρήσει μπαλιά η οποία θα προχωρήσει χωρίς να λάβει κατοχή ή να υπάρξει επαφή από συμπαίκτη του ή αντίπαλο μέχρι και τη στιγμή που θα περάσει –χωρίς γκελ στα boards περιμετρικά του παγοδρομίου- την κόκκινη γραμμή τέρματος των αντιπάλων. Αμέσως το παιχνίδι διακόπτεται από τον διαιτητή και γίνεται faceoff. Η ομάδα που υπέπεσε στο icing χάνει το δικαίωμα εκείνη τη στιγμή να πραγματοποιήσει αλλαγή.

Φάουλ

Το χόκεϊ επί πάγου είναι άθλημα με πολύ πάθος, όπου επιτρέπεται σε αθλητικά πλαίσια η σωματική επαφή, το λεγόμενο bodycheck και το λεγόμενο ντουμπλάρισμα. Ο παίκτης απαγορεύεται να σηκώσει το μπαστούνι (stick) πάνω από τον ώμο του. Τα σκληρά και βάναυσα μαρκαρίσματα απαγορεύονται. Η τιμωρία καθορίζεται από τη σκληρότητα του φάουλ. Από ποινή δύο λεπτών εξόδου από τον αγωνιστικό χώρο (οι αντίπαλοι για το χρόνο αυτό αγωνίζονται με παίκτη παραπάνω) μέχρι και παραδειγματικά με αποβολή (disqualifier) από τον αγώνα και ποινή 2-5 αγωνιστική, εσχάτως και με πρόστιμο για τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα.

Πέναλτι

Πέναλτι σφυρίζεται όταν γίνεται φάουλ επάνω σε αντίπαλο εντός της επιθετικής του ζώνης (ανάμεσα στην κόκκινη και τη μπλε γραμμή της άμυνας της ομάδας που το διέπραξε). Στο χόκεϊ επί πάγου η εκτέλεση του πέναλτι είναι κινούμενη. Το πακ τοποθετείται από το διαιτητή στη θέση του κεντρικού faceoff (τυπική θέση σέντρας) και έπειτα ο παίκτης ο οποίος επιλέγεται να εκτελέσει το πέναλτι παίρνει φόρα πίσω από την κεντρική κόκκινη γραμμή, κοντρολάρει έπειτα το πακ και προχωράει ως τον τερματοφύλακα της αντίπαλης ομάδας, ο οποίος οφείλει να παραμείνει στη θέση του. Ο εκτελεστής δεν έχει δικαίωμα να σταματήσει. Αν δεν επιτύχει τέρμα, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά με νέο faceoff.
Η εκτέλεση πέναλτι αποτελεί διαδικασία που ακολουθείται έπειτα από τη λήξη και του επιπλέον χρόνου της παράτασης και τόσο οι αθλητές όσο και οι τερματοφύλακες προπονούνται πάνω σε αυτό.

 

faceoff

Translate »