Εξοπλισμός

Το χόκεϊ επί πάγου είναι ένα διασκεδαστικό άθλημα το οποίο απαιτεί από τους αθλητές αντοχή και γρηγοράδα.
Λόγω του πάγου, πολύ συχνά υπάρχουν σκληρές επαφές μεταξύ των παικτών. Από τη μία, η επιφάνεια του πάγου και των boards είναι σκληρή, ενώ από την άλλη, τα πακ εκσφενδονίζονται απ’τα μπαστούνια με μεγάλη ταχύτητα.
Για τους παραπάνω λόγους, η προστασία των παικτών είναι απολύτως απαραίτητη, και τα προστατευτικά που φορούν καλύπτουν σχεδόν όλο τους το σώμα.
Οι ανάγκες των τερματοφυλάκων και των παικτών είναι διαφορετικές, γι’αυτό και ο εξοπλισμός αυτών είναι διαφορετικός.
Οι τερματοφύλακες χρειάζονται περισσότερη προστασία, ενώ οι παίκτες μεγαλύτερη δυνατότητα ευκινησίας σε σχέση με τους τερματοφύλακες.

 

Παρακάτω, παρουσιάζεται ο ολοκληρωμένος εξοπλισμός για το χόκεϊ:

 

Κράνος
kranos2

Το κράνος πρέπει να προφυλάσσει από τα χτυπήματα στο κεφάλι και παράλληλα να είναι ελαφρύ και να προσφέρει καλή ορατότητα στους αθλητές, για την καλύτερη απόδοσή τους. Στο μπροστά μέρος του κράνους, υπάρχει ένα προστατευτικό από μέταλλο ή συνθετικό (cage) ή από πλαστικό υψηλής ανθεκτικότητας (visor), το οποίο καλύπτει το πρόσωπο.

 

Neck guard(Προστασία για τον λαιμό)
NeckGuard

Χρησιμοποιούνται υλικά από σειρές νάιλον ή ΑBS πλάκες. Συνήθως, στους τερματοφύλακες το προστατευτικό του λαιμού ενσωματώνεται στο κράνος. Στους υπόλοιπους παίκτες το neck guard δεν αποτελεί απολύτως απαραίτητο προστατευτικό.

 

 

Θώρακας

8wrakas

Προσφέρει προστασία στο στήθος, στα πλευρά, στους ώμους, στην πλάτη και στην μέση δηλαδή, στο μεγαλύτερο μέρος του άνω κορμού. Πολύ σημαντικό κομμάτι της προστασίας των παικτών, για αποφυγή τραυματισμών κυρίως από αντίπαλους παίκτες (check).

 

 

Επιαγκωνίδες

epiagkwnides

Προστατεύει τους αγκώνες όπως σε κάποιες φορές και στους τρικέφαλους. Απαραίτητο για αποφυγή χτυπημάτων από πακ, πτώσεις και σωματική επαφή.

 

 

Εμφάνιση

 

Αποτελεί την εμφάνιση της ομάδας, φοριέται πάνω απ’τον θώρακα και τις επιαγκωνίδες.
Δείχνει τον αριθμό του παίκτη και συνήθως αναγράφει και το όνομά του.

 

 

Γάντια

gantia

 

Κατασκευάζονται από ιδιαίτερα λεπτό δέρμα στην παλάμη και στα δάκτυλα, τον εύκολο χειρισμό του μπαστουνιού, καθώς και από αρκετά ενισχυμένα υλικά στο έξω μέρος των χεριών για προστασία.

 

 

Παντελόνι

panteloni

 

Σε περιπτώσεις πτώσεων αλλά και χτυπημάτων από πακ, οι περιοχές των γοφών, των μηρών, των τετρακέφαλων, της λεκάνης, της μέσης και των κοιλιακών, είναι οι πλέον επικίνδυνες από τραυματισμούς. Για αυτό τον λόγο, τα παντελόνια κατασκευάζονται από ενισχυμένο υλικό σε όλες τις περιοχές που καλύπτουν και φθάνουν μέχρι τα γόνατα του παίκτη.

 

Σπασουάρ

spasouar

 

Προστασία για την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

 

 

Επικαλαμίδες

epikalamides

 

Είναι φτιαγμένες από σκληρό πλαστικό στην εξωτερική πλευρά, περιέχουν επιγονατίδα και διαθέτουν μαλακό υλικό στο εσωτερικό για την απορρόφηση των κραδασμών. Επειδή ο παίκτης έχει ανάγκη την ευκινησία στα πόδια και δε συνηθίζεται να δέχεται χτυπήματα στο μέρος της γάμπας, οι επικαλαμίδες δεν παρέχουν κάποια προστασία σε εκείνο το σημείο.

 

Κάλτσες χόκεϊ(γκέτες)

gketes

 

Μπαίνουν πάνω από τις επικαλαμίδες και είναι βαμμένες στα χρώματα της ομάδας, με σκοπό την ταχύτερη αναγνώριση των συμπαικτών και των αντιπάλων την ώρα του παιχνιδιού και σε στιγμές μεγάλης έντασης.

 

 

Παγοπέδιλα

pagopedilaΤα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν από του καλλιτεχνικού πατινάζ. Η λάμα είναι “στρογγυλεμένη” στο μπροστά και πίσω μέρος του πέδιλου, προσφέροντας ευκολία στον πατινέρ σε κινήσεις όπως είναι οι απότομες αλλαγές πορείας και τα απότομα φρένα.
Αποτελούν και αυτά μέρος της προστασίας του αθλητή, διότι το πακ συχνά χτυπάει πέδιλα παικτών όταν γίνονται σουτ ή πάσες κατά την διάρκεια του αγώνα. Εξαιτίας αυτού, τα παγοπέδιλα πρέπει να είναι κατασκευασμένα με ανθεκτικά υλικά σε τέτοιου είδους χτυπήματα, αλλά ταυτόχρονα να είναι ελαφριά ώστε ο αθλητής να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκινησία.

 

Μπαστούνι

mpastouni

Κατασκευάζονται από ξύλο ή συνθετικό υλικό. Τα μπαστούνια του χόκεϊ βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, ικανότητα flex, κλίση της λεπίδας κλπ, ανάλογα με τις απαιτήσεις του παίκτη. Τα τελευταία χρόνια επικρατούν τα συνθετικά μπαστούνια (συνήθως από ανθρακονήματα), εξαιτίτας της μεγαλύτερης ικανότητας τους στο λύγισμα, το οποίο προσφέρει παραπάνω δύναμη στο σουτ. Τα μπαστούνια του τερματοφύλακα έχουν πιο χοντρή βάση, καθώς η μεγαλύτερη επιφάνεια τους αποφέρουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκρουστεί το πακ απ’τα σουτ.

Translate »