Αγορά πατινιών

του Τσιάκα Νικόλαου

n.tsiakas@yahoo.gr

Εντάξει, έχετε ακούσει για “inline skates”, έχετε δει διαφημίσεις, έχετε επισκεφτεί και έχετε δοκιμάσει να πατινάρετε σε κάποια από τις ομάδες, βλέπετε skaters στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, και τώρα θέλετε να γίνετε ένας από εμάς. Πού να πάω; Τι είδους πατίνια θα πρέπει να πάρω; Πόσο θα μου κοστίσει; Ποια είναι η καλύτερη εταιρία εκεί έξω; Στην σελίδα αυτή, θα μπορέσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την ενασχόληση του με τον τροχοπεδιλισμό, να βρουν τις απαντήσεις σε όλα όσα τους απασχολούν σχετικά με την αγορά πατινιών.

Για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα σας βοηθήσει στην αγορά σας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.

1.Τι είδους χρήση σκοπεύετε να κάνετε;

 Η πρώτη ερώτηση που κάνουμε σε όλους όσους θέλουν να αγοράσουν πατίνια  είναι, “Τι είδους χρήση σκοπεύετε να κάνετε; ” Η απάντηση στο ερώτημα αυτό φαντάζει εύκολη αλλά δεν είναι.Τα πατίνια, έχουν γίνει όλο και πιο εξειδικευμένα όλα αυτά τα χρόνια, γι΄ αυτό είναι σημαντικό να καθορίσετε το είδος του πατινάζ που θέλετε να κάνετε.

Οι κατηγορίες που χωρίζονται τα πατίνια, είναι οι κάτωθι:

• Πατίνια fitness
• Πατίνια speed και racing
• Πατίνια freestyle και urban
• Πατίνια aggressive
• Πατίνια hockey
• Πατίνια downhill
• καλλιτεχνικό πατινάζ

Μέσα σε κάθε κατηγορία, μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Για παράδειγμα, τα  fitness πατίνια έρχονται με τροχούς που κυμαίνονται από 76 έως 100mm, πλαστικά πλαίσια ή πλαίσια αλουμινίου, και με υψηλή ή χαμηλή μπότα.

Πατίνια fitness

Tα fitness πατίνια έχουν φτιαχτεί για τον χρήστη που θέλει να συνδυάσει την χαλαρή βόλτα με την έντονη άσκηση μεγάλων αποστάσεων. Έχουν μαλακή μπότα και μεγαλύτερους τροχούς για μεγιστοποίηση της άνεσης.

Πατίνια speed και racing

Τα πατίνια ταχύτητας, είναι φτιαγμένα αποκλειστικά για προπόνηση και αγώνες. Αφορούν τον έμπειρο αθλητή που τρέχει σε αγώνες ταχύτητας και μαραθωνίους.

Πατίνια freestyle και urban

Τα πατίνια freestyle, αφορούν τον χρήστη που επιθυμεί να πηγαίνει παντού με τα πατίνια του είτε είναι δρόμος είτε πεζοδρόμιο, να κάνει άλματα και κόλπα με κώνους και να κυκλοφορεί ταχύτατα μέσα στην πόλη. Έχουν πιο άκαμπτη μπότα, κοντά πλαίσια και ρόδες έως και 80mm,για απότομες και γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης.

Πατίνια aggressive

Τα aggressive πατίνια, έχουν κατασκευαστεί για τον χρήστη που επιθυμεί να πραγματοποιεί εντυπωσιακά κόλπα όπως γλιστρήματα σε σιδερένιες μπάρες, άλματα από σκάλες, κόλπα δηλαδή που χρειάζονται ένα πατίνι με πολύ ανθεκτικό πλαίσιο, με μπότα που θα κρατάει το πόδι σταθερό και στις ποιο δύσκολες συνθήκες και ρόδες που αντέχουν στην κακομεταχείριση. Δεν προτείνεται για μεγάλες αποστάσεις.

Πατίνια hockey

Τα πατίνια hockey είναι φτιαγμένα για αυτόν που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα του inline hockey, ή είναι αθλητής του ice hockey και θέλει να αθλείται και την περίοδο που τα παγοδρόμια είναι κλειστά.

Πατίνια downhill

Τα πατίνια για downhill, είναι κατασκευασμένα για να παρέχουν την μεγαλύτερη σταθερότητα στον χρήστη που θέλει να πραγματοποιήσει κατάβαση πλαγιάς με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

καλλιτεχνικό πατινάζ

στο καλλιτεχνικό πατινάζ, τα πατίνια έχουν μπότες που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές στον πάγο.Αφού αφαιρέσουν την λεπίδα κάτω από την μπότα, τοποθετούνε πλαίσιο με τρεις ή τέσσερις ρόδες διαμέτρου 68 ή 70mm.Η ιδιαιτερότητα του πλαισίου αυτών των πατινιών, είναι ότι το φρένο, τοποθετείται μπροστά (κάτω από τα δάχτυλα)

2.     Τι είναι πιο σημαντικό για μένα;(ποιότητα, ταχύτητα, τιμή)

Εντάξει, τώρα που έχετε επιλέξει τον τύπο του πατινιού που θέλετε να αγοράσετε, το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς σε ένα πατίνι.Επιτρέψτε μου να παραθέσω τον “νόμο” όλων των καταναλωτικών αγαθών: “ποιοτικό και φθηνό”. Για τα πατίνια, θα προσθέσω και “γρήγορο”. Διάλεξε πατίνια που να έχουν τουλάχιστον τα δύο από αυτά.Για τα πατίνια, “ποιοτικό” συνήθως μεταφράζεται ως “άνετο και ανθεκτικό”, “Γρήγορο” είναι συνήθως τα μέρη του πατινιού (όπως ρόδες και ρουλεμάν) τα οποία σας επιτρέπουν να πάτε πιο γρήγορα και “φθηνό”, τα χρήματα που αντέχει η τσέπη σας. Βασικά πρέπει να επιλέξετε τα δύο που είναι πιο σημαντικά για εσάς.

3.    Θα τα χρησιμοποιώ συχνά;

Αν οι δουλειές σας δεν σας αφήνουν να ασχοληθείτε με τα αγαπημένα σας πατίνια, αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα ότι ο τροχοπεδιλισμος σας εκφράζει εκατό της εκατό, και πηγαίνετε βόλτα που και που, καλό είναι, στην πρώτη σας αγορά, να μην επενδύσετε σε πατίνια, φτιαγμένα από ακριβά υλικά, διότι σε περίπτωση που σταματήσετε, θα είναι χρήματα που θα τα έχετε ουσιαστικά «πετάξει». Καλό είναι, σε τέτοιες περιπτώσεις, να αγοράζονται πιο φθηνά πατίνια και σε περίπτωση που αρχίσει να υπάρχει βελτίωση και σιγουρευτείτε ότι σας αρέσει ο τροχοπεδιλισμός, να αγοράσετε καλύτερα πατίνια.

4.    Ποιες εταιρίες υπάρχουν;

Σας παραθέτουμε πιο κάτω, τα site των πιο γνωστών εταιριών κατασκευής πατινιών και περιφερειακών υλικών για την συντήρηση τους.

ΠΑΤΙΝΙΑ

ΡΟΔΕΣ

ΡΟΥΛΕΜΑΝ

            5.   πως υπολογίζω το νούμερο μου;                            

Επειδή το νούμερο που φοράμε στα παπούτσια μας δεν είναι απαραίτητα και το σωστό νούμερο για τα πατίνια μας, σας δείχνουμε έναν τρόπο μέτρησης ακριβείας για να αγοράσετε το νούμερο που πρέπει για το πόδι σας. Προσοχή!! Η κάθε εταιρία έχει δικό της κατάλογο με τα μεγέθη, οπότε πρώτα αποφασίζετε την εταιρία και μετά βρίσκετε το νούμερο.Πρώτα παίρνετε μία κόλλα χαρτί Α4, την οποία και τοποθετείτε στο πάτωμα όπως φαίνεται στην φωτογραφία αριστερά.

 

 

 

Στην συνέχεια, τοποθετείτε το πόδι σας πάνω στο χαρτί με την φτέρνα σας να ακουμπάει στον τοίχο όπως στις φωτογραφία δεξια.

 

 

 

 

 

δείτε την τοποθέτηση του ποδιού πάνω στο χαρτί και απο μία άλλη οπτική γωνία στην φωτογραφία αριστερά.

 

 

 

 

 

Ακουμπάτε δύο χάρακες όπως φαίνεται στην φωτογραφία δεξιά,

 

 

 

και σημειώνετε το μήκος του πέλματος σας σε εκατοστά. Αφού μετρήσετε το πέλμα σας μπαίνετε στα παρακάτω site, και αντιστοιχείτε τα εκατοστά του ποδιού σας με το νούμερο του πατινιού που σας ενδιαφέρει.

Πίνακες μετρήσεων

POWERSLIDE                 
SEBA (FR 1, FR 2, FRX, GTX)
SEBA (TRIX, IGOR, KSJ)
SEBA (GT, HIGH)
ROLLERBLADE
K 2
ROCES
BONT
LUIGINO
CADO MOTUS

6.    Που μπορώ να τα αγοράσω;

Αφού λοιπόν έχουμε απαντήσει σε όλα τα παραπάνω, φτάνουμε στο μαγαζί που θα τα αγοράσουμε. Υπάρχουν δύο επιλογές. Αγορά από την Ελλάδα ή παραγγελία από το εξωτερικό. Τα καταστήματα και τα sites από Ελλάδα είναι τα κάτωθι:

Sites από Αμερικη

www.danger-racing.com
www.inlineskates.net
www.inlinewarehouse.com
www.skates.com

 

στις αγορές σας από τις χώρες που βρίσκονται εκτός ευροζώνης, θα πρέπει να υπολογίζεται και εκτελωνιστικά τέλη.

sites από Ευρώπη:

www.dugeco.com
www.rawk.com
www.in-line-brusle.cz
www.skatepro.net
www.der-rollenshop.de
www.bladeville.pl
www.inlineworld.eu
www.warehouse-one.de
www.necysports.com
www.kateskate.co.uk
www.grindhouse.eu
www.locoskates.com
www.hedonskate.com

είναι πλέον δικιά σου επιλογή η αγορά του πατινιού που σου ταιριάζει και θα καλύψει τις ανάγκες σου. Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι καλές βόλτες, πάντα με ασφάλεια και προσοχή!!

Translate »