Αγώνας και Διαιτητές
Ο κάθε αγώνας αποτελείται από τρεις περιόδους, είκοσι λεπτών η καθεμία. Ο χρόνος σταματά μετά το σφύριγμα των διαιτητών. Πρόκειται για τρεις διαιτητές οι οποίοι βρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου (παγοδρομίου). Ο ένας βρίσκεται κεντρικά και οι άλλοι δύο κινούνται πλάγια, για να ελέγχουν τις φάσεις offside, icing και την σωστή εκτέλεση του faceoff. Επίσης, υπάρχουν δύο ακόμη διαιτητές, αποκαλούμενοι goal referees, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από κάθε ένα τέρμα και κατοχυρώνουν αντίστοιχα τα τέρματα όταν το πακ περνάει την τελική γραμμή πίσω από τον κάθε τερματοφύλακα.
Θέσεις Παικτών
Οι 5 παίκτες της κάθε ομάδας παρατάσσονται στο παγοδρόμιο και ο τερματοφύλακας στο τέρμα, κρατώντας από ένα μπαστούνι (stick).
Για να ακουμπήσουν το πακ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέρος του σώματός τους. Δεν μπορούν να σκοράρουν με τα χέρια ή τα πόδια. Δεν επιτρέπεται να δώσουν πάσα με τα χέρια ή να κρατήσουν το πακ στο χέρι τους για πολλή ώρα.
Οι θέσεις των παικτών είναι:
• δύο παίκτες στην άμυνα (defencemen),
• ένας κεντρώος (ή κεντρικός – center) και
• δύο πλάγιοι επιτιθέμενοι (wingers).
• Τερματοφύλακας (συνηθίζεται να μένει στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 60λέπτου, εκτός κι αν αντιμετωπίσει πρόβλημα τραυματισμού). Μπορεί να γίνει αλλαγή λόγω τακτικής.
Άθλημα χωρίς ισοπαλία
Όπως σε πολλά αθλήματα ( μπάσκετ, μπέιζμπολ, βόλεϊ) έτσι και στο χόκεϊ επί πάγου δεν ισχύει η ισοπαλία. Εάν ο αγώνας λήξει ισόπαλο, τότε οι ομάδες αποκομίζουν από έναν βαθμό στο πρωτάθλημα(εξαίρεση τα πλέι-οφ) και ο αγώνας παίρνει παράταση πέντε λεπτών. Σε αυτή την παράταση, οι ομάδες υποχρεούνται να αφαιρέσουν από έναν παίκτη, με σκοπό να αγωνιστούν πέντε εναντίων πέντε και να ο ρυθμός του αγώνα να γίνει πιο γρήγορος.
Στην περίπτωση που επιτρέπεται και δεύτερη παράταση, ανάλογα τη λίγκα, ο παίκτης αφαιρείται στη δεύτερη παράταση. Στο NHL ισχύει μόνο μια παράταση. Αν και μετά την παράταση εξακολουθεί το αποτέλεσμα να παραμένει ισόπαλο, ακολουθεί η διαδικασία των πέναλτι (shootout).
Στρατηγική-Αλλαγές Παικτών
Εκτός από τους παίκτες της αρχικής εξάδας, υπάρχουν και οι αναπληρωματικοί οι οποίοι βρίσκονται στον πάγκο και εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια του αγώνα, ανάλογα με την κρίση του προπονητή. Οι παίκτες αυτοί είναι 14 (13 παίκτες, 1 τερματοφύλακας).
Συνήθως, οι αλλαγές των παικτών γίνονται κατά πεντάδες. Υπάρχει όμως και η περίπτωση που οι παίκτες μπαίνουν σταδιακά στον αγωνιστικό χώρο, αντικαθιστώντας τους παίκτες της προηγούμενης πεντάδας χωρίς να αντικατασταθούν απαραίτητα όλοι.
Συνήθως, οι ομάδες αλλάζουν στο 100% τους μέσα σε 90-120 δευτερόλεπτα. Αλλαγές γίνονται και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του παιχνιδιού, με εξαίρεση τη θέση του τερματοφύλακα.
Οι πλάγιοι διαιτητές ελέγχουν την εγκυρότητα της αλλαγής και την επιτρέπουν αντίστοιχα τη στιγμή που επιθυμεί να αντικαταστήσει παίκτη ο προπονητής της ομάδας. Αλλαγή παίκτη δεν επιτρέπεται για την ομάδα που κάνει icing, αμέσως πριν από το faceoff που ακολουθεί.
Το γήπεδο και οι ζώνες
Ο αγώνας διεξάγεται σε παγοδρόμιο. Καλύπτεται από πλεξιγκλάς και έχει διακριτά όρια από τις εξέδρες. Οι μονομαχίες των παικτών για το πακ μπορούν να φτάσουν ως τα όρια του πλεξιγκλάς και να τζαρτζαριστούν ανάμεσά τους ακόμη και βρισκόμενοι σε επαφή και με το πλεξιγκλάς. Το γήπεδο ή αλλιώς ρινκ(rink), χωρίζεται γύρω-γύρω από τα boards. Οι διαστάσεις του σε μέτρα είναι είτε 61×26, είτε 60×30 είτε 61×31, με το ελάχιστο (βάσει Ολυμπιακών προδιαγραφών) 58×24. Το χόκεϊ επί πάγου είναι Ολυμπιακό άθλημα που διεξάγεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η γωνία έχει ακτίνα 8.5 μέτρων και οι ζώνες επίθεσης είναι 20 μέτρων. Η ουδέτερη ζώνη καλύπτει συνολικά 15 μέτρα. Εντός της επιφάνειας του αγωνιστικού χώρου υπάρχουν εννέα προσχεδιασμένοι κύκλοι για faceoff.
Ο διαχωρισμός στις ζώνες γίνεται βάση των χαραγμένων γραμμών επάνω στο παγοδρόμιο. Η ουδέτερη ζώνη βρίσκεται μεταξύ των δύο μπλε γραμμών του γηπέδου.
Από τη μία πλευρά ως την άλλη, οι γραμμές είναι οι εξής:
• Κόκκινη τελική γραμμή εστίας, την οποία επιτηρεί ο τερματοφύλακας της μιας ομάδας μόνο μπροστά από την εστία του, ωστόσο το παιχνίδι δύναται να συνεχιστεί και πίσω από αυτή τη γραμμή εκτός κι αν γίνει icing
• Μπλε γραμμή, μέσα από την οποία ισχύει ο κανονισμός του offside για τους επιτιθέμενους και ως την οποία εκτείνεται η γραμμή άμυνας της μιας ομάδας
• Κόκκινη γραμμή κέντρου, απ’ όπου ξεκινά –πάντα με faceoff- το παιχνίδι
• Μπλε γραμμή, όπου αρχίζει η αμυντική γραμμή της αντίπαλης ομάδας αντίστοιχα και ισχύει ο κανονισμούς του offside για τους επιτιθέμενους
• Κόκκινη τελική γραμμή εστίας της αντίπαλης ομάδας.
Ο χώρος ανάμεσα στις δύο μπλε γραμμές αποκαλείται ουδέτερη ζώνη και ανάμεσα στις δύο τελικές γραμμές και την πρώτη μπλε ως αμυντική, επιθετική ζώνη της κάθε ομάδας. Ανάμεσα στις δύο κόκκινες γραμμές έχουμε το field of play. Το παιχνίδι, ωστόσο, δύναται να συνεχιστεί και πίσω από τις δύο τελικές γραμμές αν οι επιτιθέμενοι έχουν περάσει νόμιμα μπροστά από τη μπλε γραμμή της επίθεσής τους.
Το κυλινδρικό πακ (puck)
Αποτελείται από 100% καουτσούκ και έχει βάρος 160 γραμμαρίων. Η διάμετρός του φθάνει τα οκτώ εκατοστά(ακτίνα στα τέσσερα εκ.) και το πάχος/ύψος του δεν υπερβαίνει τα 150 χιλιοστά. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να λάβει το πακ είναι 155 χιλιόμετρα ανά ώρα και η μέση ταχύτητά του είναι 80-90 χιλιόμετρα την ώρα. Αμέσως μετά την πρώτη επαφή του με πάγο, γίνεται ιδιαίτερα συμπαγές και σκληρό. Ένας από τους λόγους για τους οποίους φοριέται ο βαρύς εξοπλισμός του αθλήματος είναι η αποφυγή ατυχημάτων σε επαφή με το κινούμενο πακ.